Inapoi/GoBackInapoi La pagina anterioara

Inapoi/GoBack mailto:saftd406 AROND yahoo PUNCT com

www.homecont.ro

 

Documentatie postcalcul pentru modelul economic al firmelor de prestari de SERVICII (ver. PDF)
Descriere generalara a aplicatiei de postcalcul in limba engleza - scop, detalii tehnice functionale, modele implementate (ver. PDF)

Romanian E-invoice/e-factura - 23.06.2024.

Colegii si colaboratorii nostri de la MICS Software au scos zilele astea varianta locala (PC windows) a aplicatiei de gestionare a facturilor trimise catre SPV ANAF prin protocolul e-factura/e-invoice varianta UBL.
Acesta este rodul a peste 2 ani de experienta in gestionarea facturilor trimise catre ANAf prin protocolul Oracle RestApi bazat pe UBL/XML + Oauth2.
Aplicatia stie sa importe facturi emise de catre alte aplicatii Erp. Importul se face prin intermediul unor fisiere de transport din alte programe proprietar Erp sau financiar contabile.
Oficial gasiti informatii detaliate pe saitul producatorului MICS Software aici inclusiv multe alte resurse si documentatii de tin de proiectul efactura.:
[Program informatic de import facturi din interfata, export facturi primite/trimise în interfata, transmitere si receptie facturi electronice în format XML (UBL) prin sistemul national RO e-Factura (SPV) ]
Pagina MICS aici : https://mics.ro/mcs/software/mx-efacturaf
https://mics.ro/mcs/software/mx-efacturaf

09-06-2023 - am introdus in aplicatia [homev406.exe ] sectiunea balantei de Mijloace Fixe [Asset] din D406 corespunzator la [2.12 Asset]


Puteti face download la [homev406.exe ] si verifica sectiunea Asset [2.12] din declaratia dvs. Anuala [A] d406.XML
NOTA: Avem o mica diferenta fata de ultimul D406Validator publicat de ANAF in 29.05.2023/13:56:
Campul StartUpDate a fost pus de Anaf pe Optional incepand cu 29.05.2023. In aplicatia [homev406.exe] campul StartUpDate a ramas Mandatory/Obligatoriu.

Aceasta este practic balanta Mfixe anuala ce cuprinde cimpurile obligatorii:
AssetID
AccountID
Description
DateOfAquisition
StartUpDate
AssetValuationType
ValuationClass
AcquisitionAndProductionCostsBegin
AcquisitionAndProductionCostsEnd
InvestmentSupport
AssetLifeYear
AssetLifeMonth
AssetAddition
Transfers
AssetDisposal
BookValueBegin
DepreciationMethod
DepreciationPercentage
DepreciationForPeriod
AppreciationForPeriod
AccumulatedDepreciation
BookValueEnd
ExtraordinaryDepreciationMethod
ExtraordinaryDepreciationAmountForPeriod

24-05-2023 - Download aplicatie [homev406.exe ] beta 1 (test) cu D406Validator.jar modificat


Kitul de instalare poate fi descarcat de aici [kithomev406.exe ] :
Kitul kithomev406.exe se descraca de aici: https://www.homecont.ro/kithomev406.exe

Aplicatia [homev406.exe ] este in starea de TEST BETA 1 (beta-test/free/shareware 30 de zile).
Instalati numai in C:\D406XLSX . Acordati drepturi depline pe directoare daca nu sunteti admin.
Cititi documentatia complet din C:\D406XLSX\doc\d406blackbox.pdf
La prima deschidere a aplicatiei va rugam sa setati calea catre Java.exe de la butonul Modific date/setari FIRMA.
Momentan acopera doar partea financiara/lunara/L fara Mfixe/A (in lucru) si fara Stocuri/C.
Tot momentan de la declaratia financiara /L nu am activat inca reg. jurnal general [GeneralLedgerEntries- acesta fiind enorm la unele firme (peste 1Gb singur)] si verificam/testam diferite solutii de optimizare.
Am extins si imbunatatit functiile actuale standard oferite de ANAF prin [D406Validator.jar + D406Pdf.jar] pentru afisarea datelor existente în fisierul XML/PDF_semnat final ce pleaca catre serverul ANAF dupa validarea locala.
Aveti exemple scurte in documentatia PDF din program dupa instalare [C:\D406XLSX\doc\d406blackbox.pdf].
Spre deosebire de varianta standard pe care o detineti si o rulati lunar de pe PC-urile dvs. aceasta varianta extinsa/imbunatatita va prezinta sub forma unei recapitulatii [OPIS] sau detaliat [balanta contabila Accounts+ celelalte balante si Jurnale] exact sumele si valorile existente în aceste sub-declaratii din fisierul XML.

18-04-2023 - Imbunatatire programe JAVA D406Validator.jar + D406Pdf.jar (de sub DUKIntegrator.jar) si integrarea lor in aplicatia HOMED406.EXE pentru verificarea si validarea lunara a declaratiei D406/Saf-T:

Am extins si imbunatatit functiile actuale standard oferite de ANAF prin [D406Validator.jar + D406Pdf.jar] pentru afisarea datelor existente în fisierul XML/PDF_semnat final ce pleaca catre serverul ANAF dupa validarea locala.
Aveti exemple scurte în fisierele atasate.
Spre deosebire de varianta standard pe care o detineti si o rulati lunar de pe PC-urile dvs. aceasta varianta extinsa/imbunatatita va prezinta sub forma unei recapitulatii [OPIS] sau detaliat [balanta contabila Accounts+ celelalte balante si Jurnale] exact sumele si valorile existente în aceste sub-declaratii din fisierul XML. Adica pe limba romana citim XML-ul pe care dvs. îl trimiteti la ANAF inclus în PDF-ul semnat si va prezentam detaliile acestuia spart pe principalele sub-declaratii. Detalii si functionalitati aplicatie:
1. Aceasta aplicatie scoate suplimentar mai multe fisiere rezultat fata de varianta standard astfel:
a.) D406ANEXA1.pdf - un fisier PDF suplimentar cu recapitulatiile principale valorice (OPIS) - acesta este martorul valoric al continutului fisierului XML ce pleaca catre serverul ANAF
b.) Mai multe fisiere tip.TXT cu tranzactii, linii valorice,solduri din sub-declaratiile principale din XML. Acestea au delimitatorul "I" / pipa (vezi langa ENTER ) si pot fi importate în EXCEL - vezi atasament
c.) Fisierul de baza PDF principal obtinut cu [Validare + creare PDF] are în subsol fata de varianta originala standard un mesaj care suna cam asa [.ANEXA 1 - ( anexa 1 este un Fisier separat si contine OPISUL recapitulativ al D406/Saf-T ) .]
2. Functionalitatile de baza standard din clasele JAVA din [D406Validator.jar + D406Pdf.jar] NU sunt modificate. Acestea sunt doar extinse pentru citirea variabilelor expuse de fisierul D406_luna_x_an2022.XML si depunerea lor separata pe diverse caprarii.
3. Caprariile reprezinta solduri, rulaje, linii facturi, etc. din fiecare sub-sectiune repectiv capraria Balanta Contabila [2.1 Accounts ] , Reg. J General-[3 GLE ] , Balanta Mfixe [2.12 Assets] s.a.m.d (etc..)
4. Dupa rulare puteti compara fiecare caprarie cu raportul/jurnalul similar listat din ERP-ul dvs (SAP, Oracle, QAD-MFG/PRO, Navision) sau aplicatia dvs. financiar contabila respectiv: Balanta contabila, Balanta Furnizorilor/Clientilor, Registrele de Casa/Banca, Balanta Mfixe/Asset etc.
5. Rularea aplicatiei modificate/imbunatatite/extinse se poate face clasic prin rularea :
a.) Directa prin intermediul HomeV406.exe - aici beneficiati de preluarea si analiza separata pe sectiuni/sub-declaratii (pe caprarii si vedem daca bate casa cu masa.)
6. Timpii de rulare prin Duke: [DUKIntegrator.jar > D406Pdf.jar ] sunt practic aceiasi fiindca NU am intevenit cu bucle suplimentare de cautare in D406.XML care sa consume timpi/secunde suplimentare.
Poate 5-10 secunde in plus pt. generarea fisiereor PDF si TXT noi pe disc.

Limitari actuale aplicatie:
1. Acesta este un utilitar suplimentar de uz individual intern de verificare incrucisata.
2. Nu este recomandat sa trimiteti fisierul final PDF_semnat obtinut prin acesta aplicatie catre serverul ANAF. Trimiterea o veti face ca si acum prin aplicatia STANDARD oferita de ANAF.
Aplicatia va fi disponibila pentru download pentru folosire individuala limitata cu termen de utilizare shareware-30 de zile.
Aplicatia este disponibila incepand cu 25.05.2023.
Declaratie D406 sectiunea active asset Mfixe tip A

Declaratia SAF-T D406 30.01.2023:

Pentru orice problema ref. la obtinerea declaratiei D406/saf-t va rugam sa folositi emailul de mai jos:
- pentru maparea datelor si proceselor economice din ERP-ul dvs. in structurile D406 GeneralLedgerAccounts, SalesInvoices, PurchaseInvoices, Payments;
- pentru procesarea si optimizarea fisierelor D406.XML mari de 1Gb - 10Gb pe servere Linux sub Tomcat/Weblogic care "nu incap" in D406.PDF (vezi transmiterea modala);
- sau/si pentru utilizarea aplicatiei noastre HOMED406.exe in fluxul de obtinere a D406.xml.
Va rugam sa folositi doar adresa de email indicata in linkurile de mai jos.

Sinteza proiectului declaratiei SAF-T D406 aici http://www.intrastat.xlphp.net/d406/

Email pentru saf-t , D406: Inapoi/GoBack mailto:saftd406 AROND yahoo PUNCT com

Pagina ANAF a proiectului declaratiei SAF-T D406 aici https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/despre_anaf/strategii_anaf/proiecte_digitalizare/saf_t


Pagina ANAF de descarcare a declaratiei SAF-T D406 soft-j aici https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/406.html

05-12-2022: va rugam sa cititi modul de abordare al proiectului D406/saf-t mai jos fara a mai cere direct fisierele de transport XLSX

Vezi: Pasul 1: - completare chestionar analiza mai jos: din:[Mod de abordare proiect D406/Saf-t > Homed406.exe]
Am primit solicitari multiple anul acesta incepand de la mapari posibile pe SAGA si pina la mapari complexe pe ORACLE sau SAP fara ca emitentul emailului (dvs.) sa se prezinte si sa prezinte structura ERp pe care vrea sa o alinieze la SAF-t recte homed.406.exe spunind ca se va descurca singur.
In ultima perioada am evitat sa trimitem structuri clare de mapare ERP> XLSx si apoi> HOMED406.exe deoarece am riscat deja ca sa transmitem 30% din know-how unui potential client care apoi s-a orientat usor catre dezvoltari proprii (IT intern) sau catre o alta solutie de pe piata.
Implementarea HOMED406.EXe este un proiect nou cu faze si termene atat pentru noi cit si pt. dvs.
- homed.406.exe nu este o cheie franceza pe care o duc temporar acasa si "vad daca se potriveste" si pot deschide holenderul de la butelie sau roata de la masina sau termostatul de la calorifer.
Conform experientei de pina acum am fost contactati de multe firme care au cerut diverse informatii sau propuneri de colaborare dar majoritatea sub anonimat si de pe emailuri personale (nu de firma). Intre timp (dupa multe luni) am constatat ca elemente din documentatiile si abordarile noastre se afla deja incluse in alte aplicatii care s-au nascut azi.

Documentatie legi, ordine, norme, formulare financiar-contabile 1996-2022 cu imapct asupra D406/saf-t

Acest document contine documentatii oficiale reunite intr-o singura pagina de web (document centralizator).
Studiul acestor documente intra la categoria [best practices] sau recomandare: http://www.intrastat.xlphp.net/d406/doc1/

Facem referire aici la forma, fondul si functionalitatea principalelor documente fin.contabile cum ar fi: Fisa de cont, carte Mare, reg. J general, Balanta contabila 4/5/6, Balanta stocurilor/fisa de magazie, Factura Client/Furnizor, Jurnalul de Cumparari/J. vanzari s.a.m.d.
Tranzactiile existente in toate acestea stau la baza intocmirii D406/Saf-t.
Formatul lor este detaliat mai jos in documentele enumerate. Unele sunt vechi din 2008 (cand baiatu de la discoteca cu paru' alb le-a si abrogat) dar sunt singurele care au o descriere detaliata a documentelor de baza din economia nationala. Rolul acestei compilatii este aducerea mai aproape (la indemana) a acestor notiuni/documente. Toate au trimiteri directe catre sub-declaratiile saf-t si la campurile obligatorii din D406.XML/SAF-T.

16-03-2023: Declaratia anuala D406/saf-t de active Mfixe/Asset + AssetTransactions

Aveti mai jos imaginea declaratiei D406 sectiunea ASSET+AssetTransactions - declaratie de tip A unde HeaderComment = A pentru anul 2022 (tranzactii de la 01-01-2022 la 31-12-2022)
Declaratie D406 sectiunea active asset Mfixe tip A

14-09-2022: Raspundem ascultatorilor si telespectatorilor:

1. Nu, nu avem solutie pentru generarea declaratiei cu date extrase din SAGA, asa cum nu avem solutie nici pentru alte aplicatii fin-contabile sau ERP de pe piata (ne-au intrebat mai multi telespectatori in ultimile luni despre conectarea la alte aplicatii). Trebuie sa tinem cont ca D406 este de multe ori mai complicata/complexa decat D394 sau intrastat. Anul acesta NU cu siguranta, poate la anul..
2. Aplicatia noastra Homed406.EXE momentan functioneaza doar in doua moduri:
Var.1 - preia date din alte ERP-uri doar prin fisiere de transport XLSX (vezi mai jos).
Var.2 - se conecteaza nativ prin ODBC la QAD/MFG/PRO (ver. EB2, SE 2014 sau EE), respectiv la baze de date Progress 9-10.
3. Prin alinierea ERP-ului dvs. la fisierele propuse de noi in analiza de mai jos va puteti da seama daca puteti sa va creati singuri sau cu ajutorul unei terte aplicatii D406.XML.
4. La ora asta nu putem merge decat step-by-step adica client cu client adica tratare/implementare/analiza particularizata pentru fiecare client in parte iar timpii de implementare sunt destul mari pentru primele luni (ianuarie-martie 2022 de ex.).
NOTA: Pentru cei dintre dvs. care NU aveti un ERP cu toate modulele integrate si detineti 2-3-4-5 aplicatii externe (apendice) cum ar fi aplicatie specifica de Facturare independenta, Receptii/Warehouse/stocuri, Mfixe, registre de casa/banca/incasari/plati independente (si altele) care "arunca" /transmit tranzactii/note contabile catre o aplicatie separata centralizatoare fin-contabila din care scoatem Reg.J General, Fisa de cont contabil, Balanta si pregatim bilantul:
Trebuie sa analizati temeinic cum puteti strange la un loc absolut toate nomenclatoarele si sub-declaratiile provenite din aceste module/aplicatii externe pentru a obtine consistent cele 16 sub-declaratii specifice D406/saf-t.

31-08-2022: Metoda de verificare incrucisata Reg.J.General, JV/JC, D406.XML, Taxcode [310301, 310309...300201 ...000000 etc... ]

Deoarece declaratia finala D406 in format XML (PDF semnat final depus la ANAF) nu are nici un instrument de verificare incrucisata cu datele provenite din ERP-ul dvs. , prin intermediul HOMED406.EXE noi va oferim o metoda de verificare incrucisata care in mare consta din:
1. Stablirea exacta a totalurilor pe cote de tva/taxcode conform setarilor GTM din ERP-ul dvs exact asa cum au fost preluate prin fisierele de transport XLSX. Concret puteti vizualiza balanta contabila, balanta client/furnizori, reg. de casa/banca, reg. J general exact asa cum il aveti in ERP-ul dvs. Suplimentar aici veti putea filtra/vizuliza toate aceste informatii pe COTE TVA, taxcode , conturi, articole, cod_client, cod_furnizor etc...
Teoretic ce e in ERP-ul dvs asta ar trebui sa ajunga prin import (fisiere transport) in aplicatia Homed406.exe si apoi in XML-ul ce pleaca la ANAF.
Daca aceste tranzactii NU le regasim aici putem identifica cauzele posibile:
- nu ati completat cum trebuie (complet) fisierele de transport (Cauze posibile: lipsesc tranzactii)
- ati completat eronat fisierele de transport (Cauze posibile: tranzactii cu valori/atribute eronate)
- aplicatia HOMED406.exe nu a preluat din fisierele de transport XLSX acele tranzactii, desi ele au fost completate de dvs. corect. (Cauze posibile: fisiere f. mari XLSX sau caractere redundande/nepermise)
2. Stablirea totalurilor BAZA + TVA existente in fisierul final XML [D406_Luna_7_2022.XML ]
- pentru reg. Jurnal general [nsSAFT:GeneralLedgerEntries] pe conturile principale de TVA:4426/4427 defalcat pe TAXCODE (ANAF):[310301, 310309...300201 ...000000 etc... ]
- pentru Jurnalul de cumparari si Jurnalul de vanzari unde fiecare coloana recapitulativa din ERP-ul dvs ar trebui sa bata cu un TAXCODE (ANAF):[exemplu: 310301, 310309...300201 ...000000 etc... ]. Aceste recapitulatii ar fi corespondentul din D406.XML sectiunile:
[SalesInvoices Facturi Clienti vanzari > nsSAFT:SalesInvoices]
si [PurchaseInvoices Facturi furnizor cu/fara NIR nsSAFT:PurchaseInvoices]

Despre dezvoltarea declaratiei D406/Saf-t dupa 28 februarie 2022 (cand a fost prima depunere oficiala) sau pana in 31-07-2022 (cand am beneficiat de termenul de gratie) sau 31-01-2023 (noul/ultimul termen de gratie)

Mod de abordare proiect D406/Saf-t > Homed406.exe

Pasul 1: - completare chestionar analiza:
Vezi modelul chestionarului scurt pe care sa il completeze firma pentru analiza gratuita (fisierele complete le veti primi pe email dupa contactare).
Aici Vezi selectie-chestionar-preliminar-corespondeta-erp-homed406-d406.pdf
Vezi si lista tabelelor de transport (import) in format xlsx cu cimpurile obligatorii explicate pe care ar trebui sa le umpleti/incarcati cu datele dvs. (fisierele complete le veti primi pe email dupa contactare).
Aici Vezi selectie-lista-tabelelor-in-format-xlsx-cu-cimpurile-obligatorii-explicate.pdf
14-06-2022: Recomandare:
Daca acum NU puteti obtine jurnalele de mai jos lunar din aplicatiile dvs. ERP atunci NU putem scoate nici SAF-T in timp rezonabil si in mod consistent.:

- Reg. J General, Balanta Clienti+Bal. Furnizori, registre casa/BANCA (le putem scoate din Rg.J general daca avem cu ce pe 5311,5121,5124 ....),
- toate liniile facturilor AP(PO cu/fara NIR) +linii facturi clienti (SO): astea ar fi echivalente cu coloanele din J.Vanzari +J.Cumparari cu mentiunea ca aducem la nivel de linie+header simultan,
- balanta contabila, +/plus nomenclatorul de articole daca tineti stocul cu identificare specifica FIFO,CMP/AVG,STD (inventar permenent) +nomenclator taxe folosite (TVA/GTM sau similar) .
De departe cea mai importanta faza este verificarea finala pe care dvs. va trebui sa o faceti intre sumele tagurilor XML si balanta/jurnalul corespunzator din ERP:
De exemplu (1): bat totalurile [nsSAFT:OpeningCreditBalance/nsSAFT:ClosingCreditBalance] cu rulajul din coloanele RulajLuna din Balantacontabila cu 4-6 egalitati ?
De exemplu (2):- bat coloanele Jurnalului de Cumparari [baza/TVA]: 0,5,9,19/AIC/Bon_fiscal,TVA_la_plata(AI) cu [nsSAFT:CurrencyAmount din SourceDocuments/PurchaseInvoices] pe cote de TvA [nsSAFT:TaxCode>301102]?


19-04-2022:
Va rugam sa folositi numai aceasta adresa de e-mail de comunicare pentru orice aspect ce tine de obtinerea declaratiei D406/Saf-t :
[saftd406 AROND yahoo PUNCT com]: Inapoi/GoBack saftd406 AROND yahoo PUNCT com
Pentru cine si-a pierdut busola [tip D406] sau are nevoie de un sextant [tip SAF-T] sau de harta lui Piri Reis [ver. ANAF 2022] ne puteti contacta la mailul de mai sus.
Pentru posibile colaborari, consultatii, structura fisierelor de transport XLSX sau implementarea programului HOMED406.exe sau orice alte informatii despre configurarile necesare in aplicatiile dvs. ERP pentru obtinerea unei declaratii D406/SAF-T lunare complete si corecte cu date consistente (cu toate sub-declaratiile) va rugam sa folositi numai adresa de e-mail din imaginea de mai sus : [saftd406 AROND yahoo PUNCT com].
________________________
1. Identificare client:
Daca nu sunteti un client din lista marilor contribuabili (cei 3280 afectati) care au obligatia sa dea D406 din iulie 2022 si dvs. sau clientii dvs sunt doar mijlocii (sau mici) acestia vor intra din anii urmatori pe D406.
In acest caz mai aveti o perioada de respiro pana la anul.
[marii contribuabili aici: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/Anexa2_actualz_01022022%20.pdf]

2. Doar in cazul in care reprezentati oficial unul din cei 3280 de mari contribuabili si sunteti interesat de o colaborare punctuala pentru una din aceste firme, reprezentantul legal poate trimite o comanda pe email pentru analiza preliminara (o propozitie prin care se solicita analiza preliminara).
O sa va trimitem/raspundem cu:
- un chestionar scurt pe care sa il completeze acea firma Aici Vezi selectie-chestionar-preliminar-corespondeta-erp-homed406-d406.pdf
- veti primi apoi lista tabelelor in format xlsx cu cimpurile obligatorii explicate pe care sa il completeze acea firma Aici Vezi selectie-lista-tabelelor-in-format-xlsx-cu-cimpurile-obligatorii-explicate.pdf
- o declaratie de confidentialitate semnata electronic [in conditiile in care umblam cu aproape toate datele sensibile posibile...]
Vom raspunde in timp scurt daca ne putem angaja la acel proiect sau nu si care ar fi termenul de obtinere al primelor declaratii (ian-martie 2022).
Analiza preliminara nu costa.
Analiza preliminara consta din:
- niste intrebari referitoare la pozitionarea/existenta aplicatiilor principale din firma (module/aplicatii distincte din care se obtin sau NU se pot obtine balantele si registrele importante)
- numarul de tranzactii existente pe subdeclaratii (exemplu: linii receptii NIR cu facturi PO+ linii facturi AP fara nir, lini facturi SO, linii/note atomice reg. jurnal general, registre de casa/banca active, gestionarea TVA si altele.)
- persoana de contact din firma "care le stie pe toate" pentru a o putea intreba rapid prin telefon sau email un anumit detaliu.
Daca nu exista in acea firma o persoana care "sa le stie pe toate" atunci acea firma cu greu va scoate un D406 corect.

Ar fi ideal ca noi sa oferim azi clientilor o "cheie franceza" buna la orice fiindca mai avem mult de lucru pentru stabilizarea proiectului actual.
Stabilizarea proiectului homed406.exe depinde exclusiv de dinamica viitoare a proiectului oficial ANAF SAFt/D406.
Conform dinamicii de proiect ANAF din perioada nov. 2021 - 29.04.2022 am avut o multime de schimbari si adaptari la acest proiect ce au necesitat modificari si adaptari ale softului. Daca si in lunile urmatoare va fi asa atunci trebuie sa asteptam sa ne stabilizam atat ei cat si noi si apoi sa vorbim despre o eventuala integrare cu alte aplicatii indiferent de calibru (ERP sau un soft financiar contabil small business).
La ora asta nu putem merge decat step-by-step adica client cu client adica tratare/implementare/analiza particularizata pentru fiecare client in parte iar timpii de implementare sunt f. mari pentru primele luni (ianuarie-martie 2022 de ex.).

Cum ar arata o "cheia franceza" buna la demontarea Cubului Rubik numit Declaratia D406/SAF-t ?

O stuctura de fisiere XLSX cu cimpuri fixe obligatorii pe care sa o puteti downloda de aici de pe saitul HOMECONT.
Toate aceste fisiere contin referiri doar la cimpurile marcate ca mandatory/obligatorii din corespondentul structural din [RO_SAFT_SchemaDefCod_29042022.xlsx]
Vezi referiri la fisierele XLSX in chestionarul preliminar aici: (un chestionar scurt pe care sa il completeze acea firma) Aici Vezi selectie-chestionar-preliminar-corespondeta-erp-homed406-d406.pdf

Exemplu de fisier propus pentru download :

- balclie23.xlsx - contine cimpure din balanta clientilor lunara restrinsa (in limbaj financiar-contabil romanesc).
Sufixul 23 indica structura corespondenta din: [RO_SAFT_SchemaDefCod_29042022.xlsx]> Sheet[SAF-T structure]> [MasterFiles Customers ]> [Sheet>2. MasterFiles]> [D30/2.3 Customers].
Cimpurile obligatorii model saf-t/D406 sunt:
||nsSAFT:Customers>
||nsSAFT:Customer>
||nsSAFT:CompanyStructure>
||nsSAFT:RegistrationNumber>
||nsSAFT:Name>
||nsSAFT:Address>
||nsSAFT:City>
||nsSAFT:Country>
||/nsSAFT:Address>
||/nsSAFT:CompanyStructure>
||nsSAFT:CustomerID>
||nsSAFT:AccountID>
||nsSAFT:OpeningDebitBalance>
||nsSAFT:ClosingDebitBalance>
||/nsSAFT:Customer>
||/nsSAFT:Customers>
Corespondentul in fisierul downlodat balclie23.xlsx il reprezinta cimpurile proprietar HOMED406.exe:
ad_addr ad_name ar_acct ar_curr soldini soldf ad_city ad_country ad_pst_id ad_gst_id ad_ctry ad_county
Dupa download dvs. ar trebui sa completati fisierul balclie23.xlsx cu datele din balanta clientilor preluate din ERP-ul dvs. pentru luna xyz de raportatre.
Dupa completarea fisierului de transport balclie23.xlsx acesta este preluat in HOMED406.exe prin import/load, este validat si prelucrat suplimentar pentru depistarea erorilor.
Dupa validare, datele preluate si validate prin balclie23.xlsx asteapta sa fie atasate sectiunii [MasterFiles]>D30/2.3 Customers] din fisierul luna_x_2022.XML ce pleaca la ANAF sub forma de declaratie finala.

Scenariu posibil si pasii de urmat:

(acest scenariu este descris prin schema fluxului de pe ultima pagina din Aici Vezi selectie-chestionar-preliminar-corespondeta-erp-homed406-d406.pdf )
1. Instalare HOMED406.exe si setari specifice firmei dvs (de la nume/prenume/firma/cui declarant, setari moduri de preluare linii Registre, Balante, nomenclatoare si pana la ultima linie din registrul de casa/banca)
2. Download fisiere sub-declaratii D406/saft - de exemplu download balclie23.xlsx.
3. Incarcare balclie23.xlsx cu datele dvs. din balanta clientilor din ERP-ul dvs. din luna XYZ/2022
4. Import / load din balclie23.xlsx in HOMED406.exe
5. Validare si verificare date HOMED406.exe
6. Export declaratie finala la Anaf Luna_x_an2022.XML prin PDF emis din Duke integrator.
Bineinteles ca acesta este un scenariu posibil de functionare al acesti chei franceze de care au intrebat unii in ultimile luni.
Cheia franceza nu e inca gata....
Nu uitati ca indiferent de metoda folosita de dvs. pentru generarea D406_lunaXYZ_2022.XML [cu departamentul IT propriu (oficiul de calcul) sau cu o firma de soft externa] setarile, testele prealabile si corectarea erorilor (reveniri) dureaza cateva zile minimum pentru o firma mare pentru ianuarie 2022.
Timpii de generare se reduc pentru lunile urmatoare doar in conditiile in care:
- setarile de ianuarie se replica de la o luna la alta corect;
- exceptiile constatate sunt tratate corect pe masura ce apar si "memorate" de softul de generare declaratie;
- nu exista instrument de verificare ca la D394 pe litere (A,V,L,N + tip_partener="1/2" +cota ): trebuie sa le inventati dvs.
Ideal ar fi: un instrument inventat de dvs. care sa acopere recapitulatiile pe taxtype de exemplu la nivelul lui SalesInvoices/PurchaseInvoices care sa bata cumva cu coloanele/totalurile din Jurnalul dvs. de cumparari si J de vanzari si aprox. cu unele casute din D300/D394 (ar fi ideal).

Noi am depus declaratia D406 pe saitul ANAF oficial si pe martie 2022. Fisierul XML de martie 2022 a fost mai mare decat ian/feb. (260MB) necesitand timp de verificare incrucisata suplimentar.
Vezi imaginea de mai jos:

Declaratie D406 31 Martie 2022

Pretul de implementare al declaratiei HOMED406.exe (sau al aplicatiilor similare de pe piata)

Pretul este unul de implementare (format din mai multe activitati dependente de complexitatea clientului si capacitatea undeva limitata a lui HOMED406.exe).
Pretul nu este un pret individual per aplicatie stand-alone. Adica:[... da-mi si mie 3000 de EUR, eu iti dau un link cu programu'. Tu (client) il downlodezi, il instalezi, incarci datele prin excel load (fisiere de transport), mai vorbim la telefon si pe email si pe webex/anydesk 2-3 zile si gata ai generat declaratia....]
Pretul nu poate fi decat unul estimativ si clar este de cateva mii de EUR pentru cazuri simple.
Dar nu prea exista cazuri simple printre cei 3280 mari contribuabili din lista marilor contribuabili ANAF (ver. feb.2022).
NOTA: In stabilirea pretului se va tine cont de:
Caracterul de noutate absoluta proiect in UE cu toate sub-declaratiile, complexitate activitati beneficier (client) si numar tranzactii, lipsa know-how similar pe piata, imitatie structuri impuse ANAF neclare, ambigue si dinamice, complexitate structuri (10 sub-declaratii).
Pretul poate urca la peste zece mii de EUR in functie de complexitatea proiectului (poate ajunge chiar la zeci de mii de EUR). Fiecare firma (client) este un proiect separat pe care il executam cumva de la [0]/zero. Ca in constructii-montaj: avem citeva prefabricate pe care incercam sa le "bagam pe gat" clientului dar nu tine... Trebuie tinunt cont de curtea clientului, de sol (e nisipos?, unde e apa freatica ?, ar trebui sa facem ceva epuismente si sa bagam niste piloti de beton ? la ce adancime?) s.a.m.d...
Pretul in principiu este format din:
- pretul aplicatiei in sine HOMED406 la care se adauga pretul activitatilor/prestatiilor cu:
- setari, codificari, adapatari la particularitatile beneficiarului, proceduri de lucru pentru preluare date din alte aplicatii pe baza de fisiere de transport EXCEL sau poate ne conectam prin ODBC (Progress, Oracle, SqlServerx) sau alte API specifice beneficiarului (cine stie ?, trebuie discutat aici)
- teste , f.f. multe teste finale pina ies ianuarie si februarie 2022 inclusiv verificari incrucisate cu jurnalele clientului.

Inainte de a folosi un program sau altul pentru generarea SAF-T e bine sa facem o mica analiza atat noi cat si dvs.


04-04-2022:
Intrebarea principala este:
Poate aplicatia HOME406.EXE sa preia date din ERP-ul dvs. prin intermediul fisierelor de transport XLSX, sa le prelucreze si apoi sa scoata un D406XML_luna_X_an_YYYY.XML ?
Tinand cont de complexitatea D406 si numarul f.mare de tranzactii posibile din interiorul D406.XML trebuie sa vedem întai daca D406.XML face fata volumului de tranzactii provenite lunar din aplicatiile ERP detinute de firma dvs. Numarul mare de tranzactii pentru Reg._Jurnal_general + Reg._Casa/Banca+ LiniifacturiPo/Furnizori + LiniiFacturiSO/Clienti poate duce la fisiere rezultat XML finale de sute de mb. sau chiar giga bytes (Gb). Acest lucru ingreuiaza verificarea si transportul fisierului final. Tot din acest motiv ANAF a propus varianta MODALA cu spargerea in sub-declaratii de maximum 500Mb.
Din analiza noastra cele mai multe tranzactii se regasesc in Reg. Jurn. General [nsSAFT:GeneralLedgerEntries] care poate avea mii (sau milioane) de linii atomice DEBIT=CREDIT. La acestea se aduna miile de linii provenite din [nsSAFT:SalesInvoices] + [nsSAFT:PurchaseInvoices] + [nsSAFT:Payments]
Estimativ o declaratie completa ce contine 48.000 de linii in reg.jurnal Debit=Credit va avea in saf-t 96.000 de linii format GAAP (linia 1 Debit separat de linia 2 Credit). Aceasta declaratie cu toate sub-declaratiile complete mai putin [nsSAFT:Assets] si stocuri si [nsSAFT:MovementOfGoods] va avea aprox. 170 Mb. (170.000.000 octeti)
Aceiasi declaratie completa de mai sus dar de 10 ori mai mare cu 960.000 de linii (480.000 D=C) va avea aprox. 1,6 Gb. Validarea cu Duke = 3 minute. Validare cu PDF = 4 minute.
Ce este imbucurator este faptul ca un D406.XML de 1.6 GB este comprimat (zipuit cu algoritmi interni PDF) rezultand un fisier final PDF_semnat de 17 Mb (comprimare 1:100). Vezi imaginea de mai jos.
Declaratie D406 de 1.6 Gb
31-03-2022:
Am terminat varianta beta 1 a programului HOMED406.exe.
Am generat D406T si D406 pentru ianuarie si februarie 2022 pentru o firma cu un volum mediu de date.
Pentru a ne face o idee despre timpul total de generare al declaratiei in conditiile in care toate setarile sunt [perfecte] iar datele incarcate din sursele de date externe/ERP [ODBC] sau [fisiere transport EXCEL] sunt consistente, fara greseli sau lipsuri la campurile de baza (mandatory) si mai ales [datele sunt curate] adica nu avem caractere nepermise atunci timpul aproximativ de rulare este cel de mai jos:
Timpii de generare aproximativi pentru o firma cu 100.000 note contabile sunt:
1.1- preluare date din ERP = 7 -10 minute (varianta ODBC) sau
1.2- preluare date din ERP = 10 minute (varianta fisiere transport EXCEL load)
2. - calcul sub-declaratii de baza (3 balante, Reg Jurn GAAP, fact. furn + fact. clienti + Registre casa/banca/payements) = 10-20 minute contextual in functie de volumul datelor lunare
3.- generare finala XML final D406.XML pentru preluarea in DukeIntegrator = 5-10 minute.
4. Validarea cu DukeIntegrator dureaza si ea 1-5 minute in functie de dimensiunea fisierului XML. La un fiser D406.xml de 200Mb putem sta 2 minute.
TOTAL aprox. = 40 minute
In cazul in care apar erori la Preluarea in DukeIntegrator atunci revenim la pasul 2 ,
facem modificarile/adaugirile in HOMED406.exe si reluam pasii 2+3 din nou pana iese bine.
Daca erorile sunt grave prin lipsa unui numar mare de tranzactii ne vom intoarce la pasul 1 si vom pregati fisierele excel de transport cu datele complete aducand si tranzactiile lipsa. Vom executa apoi pasii 1+2+3+4 din nou pina iese bine....
Alte informatii importante zic eu pentru firme mari cu peste 100.000 de note lunare:
Timpii de generare si verificare finala D406 aproximativi in cazul fericit ca toate merg snur si nu sunt greseli ce necesita intoarceri si modificari :
1. Preluare date din fisiere transport EXCEL/xlsx > 10-15 minute
2. Calcul local (HOMED406.EXE) si pregatire sub-declaratii - 10-15 minute
3. Export final XML pe disc D406_Luna_2_2022.XML - 10 minute
4. Verificari interne incrucisate prin EXCELuri/Rapoarte proprii , Rapoarte ERP versus continut D406_Luna_2_2022.XML aprox 30 minute pe toate sub-declaratiile
5. Validare locala DUKE si PDF semnat : D406_Luna_2_2022_semnat.PDF = 5 minute.
Configuraratie minima Calculator PC local necesar pentru generarea declaratiei ca sa mearga repede:
1. RAM - 8 Gb DDR4/5
2. Procesor minimum I7-6700 / i5-8600 sau un I9-9700 care sa aiba Single Thread Rating: 2581 adica mai mare de 2300!
3. HDD recomandat: SSD format M.2 2280 PCIE cu:
Viteza citire max (MB/s) Pana la 3500
Viteza scriere max (MB/s) Pana la 2600
Poate fi si cu citire/scriere mai mica Sata3: 560/520 dar se cistiga timp mult aici... Exemplu de disc SSD M.2 2280 PCIE:
Exemplu calcul declaratie din aplicatia [HOMED406.exe ] [homed406-beta1.png ]
Calcul declaratie D406

Ultima modificare de documentatie proiect, validari noi la cimpuri si alte modificari: 29.04.2022

Ultimul validator DUKE oficial pentru D406/Saf-t: Vineri 29-04-2022


ANAF a venit cu o noua modificare la proiectul SAF/T/D406 miercuri 20.04.2022 (mai pe seara...) [SAF-T_Ro_SchemaDefCodes_v4_1_10_200422.xlsx].
Gasim informatii noi si vechi structurate corect in noul document:[Intrebari_rasp_specifice_SAF-T_v_1_2_200422.pdf].
F. interesant de citit capitolul [6] pag. 196/213 [VI. CAZURI DE UTILIZARE PENTRU RAPORTARILE MODALE] unde gasim descrisa varianta modala cu exemple de impartire a declaratiei D406 in sub-declaratii. Acest capitol trebuie citit cu siguranta de contribuabilii f.f. mari cum ar fi: ELECTRICA (si companii similare ), Petrom, Lukoil, Rompetrol, Dedeman, Lidl, Carrefour sau DACIA etc...care vor avea fisiere XML pe masura complexitatii lor.
Ghidul cu intrebari are acum 213 pagini fata de 144. Modificari noi pe la codurile de taxe si validari la cimpuri, deci avem de citit...
Validatorul de duke a fost modificat si el (29.04.2022).
Pentru a facilita depunerea declaratiei D406, ANAF republica validatorul actualizat in data de 29.04.2022.
Vezi detalii aici despre ultimul KIT oficial Soft J (java) pentru D406/SAF-t [inclusiv Schema xsd + Schema xlsx 29.04.2022]: Vezi ultimul kit oficial D406 aici: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/406.html In aceasta versiune din 25-03-2022 gasim noi validari si modificari fata de 28-12-2022. Toate aceste modificari sunt explicate in [RO_SAFT_SchemaDefCod_v418_090322.xlsx] de la poz. 48 incolo in sheet IstoricDocument. Sau aici : https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Informatii_R/saf_t.htm
21-03-2022:
Pentru firmele care agrega date din mai multe aplicatii externe de contabilitate, stocuri, facturare, mijloace fixe inclusiv un ERP consacrat (QAD/MFG/Pro/SAP/Oracle/Navision etc…) lucram la fisierele de transport XLS cu exemple (cateva linii incarcate) pentru alinierea la structura campurilor obigatorii SAF/T D406 (campurile optionale sunt excluse momentan). Fisierele XLS vor contine atat formatul pentru nomenclatoarele importante (Taxe/Tva, Unitati masura, Plan de conturi, Nom. Articole stoc + balanta furnizori si balanta clienti) cat si pentru fisierele cu tranzactii (reg. jurnal general, facturi clienti, facturi furn., plati).
03-01-2022:
Pentru cei dintre dvs care v-ati apucat deja sa dezvoltati D406/SAF-T langa ERP-ul dvs. din august, septembrie sau noiembrie 2021 trebuie sa aveti in vedere modificarile importante introduse de ANAF in decembrie 2022.
Vezi: sheetul Istoric document din [20211227_SAF-T_Romania_SchemaDefinitionCodes_v4.1.6.xlsx].
Aici veti gasi taguri XML noi, validari noi si modificari ale validarilor deja existente.
Exact ce spuneam acum o luna despre dezvoltarea SAF-t: ANAF va veni cu modificari de continut, structurale si de validare probabil mult timp de acum incolo pana cand declaratia se va maturiza. Declaratia D406/SAF-t este in continuare in dinamica.
Documentatia proiectului SAF-T/D406 a fost modificata din nou zilele trecute pe 20-12-2021 si pe 28-12-2021 (ultimile variante erau din 15-11-2021).
In notele explicative au fost adaugate si fragmentele relevante de cod XML pentru utilizarea elementelor vizate.
[- publicat in data de 28 decembrie 2021]
Vezi aici noile modificari aduse de ANAF la D406:
- forma finala a Ghiduluicontribuabilului restructurat;
- documentatia tehnica updatata, respectiv: schema xlsx, fisierul xsd dedicat dezvoltatorilor de soft si validatorul soft J actualizat în data de 17.12.2021 D406 format zip - publicat in data de 20.12.2021
https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/despre_anaf/strategii_anaf/proiecte_digitalizare/saf_t/


Din punctul nostru de vedere acesta este [STANDARDUL] la care dezvoltatorii de software in-house (oficul de calcul/serviciul IT al firmei) sau producatorii independenti trebuie sa se alinieze.
Sunt doua aspecte importante identificate de Homecont SRL in procesul de dezvoltare al aplicatiei externe pentru generarea declaratiei SAF-T/D406.

[ 1.] Primul il reprezinta maparea a 22 de nomenclatoare inexistente in orice aplicatie financiar contabila sau ERP. Unele din nomenclatoare pot exista totusi in format partial/incomplet in format proprietar specific fiecarui Erp dar nu suficient pentru a demara dezvoltarea aplicatiei.

[ 2. ] Al doilea aspect il reprezinta lipsa recapitualatiilor valorice/contoare/totaluri in formatul PDF final ce il vom exporta catre ANAF dupa ce am validat cu Duke integrator. In concluzie dupa ce te muncesti sa exporti datele din ERP-ul tau si sa il transferi catre formatul XML conform regulilor din schema   Schema.xlsx+  Schema.xsd , il validezi in Duke soft-j si obtii PDF-ul cu XML atasat in formatul PDF. Din acest punct  NU ai nici cea mai mica recapitulatie care sa indice totalurile sau numarul de linii continute. Acest PDF este/devine o cutie neagra care in Header are numele emitentului si codul lui fiscal (GIGI si Fanel SRL + cui 9988776655) si una sau mai multe bife pe sectiunea [B] (subdeclaratie transmisa) [X] Facturi de Vanzare sau [X]Registrul Jurnal sau [X]Stocuri..+ semnatura lui Gigel sau a lui Fanel. Nu gasim nimic despre numarul de linii transmise, o recapitulatie valorica de genul: total valoare  = 225.154.325LEI??? sau un total de cantitate??? sau un total Clienti declaratie = 42.501 clienti??? sau TOTAL debit = 1540000/TOTAL credit  = 1540099??? s.a.m.d. Adica transmiti o cutie neagra la propriu. Din acest motiv firmele care dezvolta vor trebui sa faca preventiv pentru uz intern totaluri specifice fiecarei dintre cele 10 sub-declaratii pentru a face punctajul si verificarea incrucisata cu aplicatiile proprii financiar contabile. Un exemplu de verificare incrucisata il gasim in declaratia D394 unde avem recapitulatii pe Tip_partener1/2 cote de TVA, suma de control, totaluri pe litere: A,L,V,AI,N etc..
In D406 nu avem astfel de totaluri. Va trebui sa le construim noi in aplicatiile noastre externe.
Mai jos (la sfarsitul paginii) am selectat cele 22 de nomenclatoare obligatorii ce se vor mapa in aceasta declaratie. Unele se mapeaza usor (planul de conturi de exemplu si poate NC8 ) restul necesita munca multa de analiza, proiectare si dezvoltatre din partea dezvoltatorului declaratiei. Munca este proportionala cu dimensiunea si complexitatea si numarul tranzactiilor firmei care declara. 
Mai jos doar enumar nomenclatoarele obligatorii cu validari personalizate impuse de ANAF care trebuie integrate in D406. Sunt cele din excelul de proiect din sheetul [Centralizator_Nomenclatoare] din :
[SAF_T_Ro_SchemaDefinitionCodes_v414_101121.xlsx]  sunt 22 de nomenclatoare obligatorii din 34. Unele sunt usor de integrat altele sunt f. greu de integrat:

21-12-2021:
Aplicatia [HOMED406.exe ] pentru generarea declaratiei lunare SAF-T/D406 se afla in faza de dezvoltare prototip.
Prima varianta oficiala anuntata va fi varianata Beta.1.- ( probabil in martie 2022).
Aplicatia [HOMED406.exe ] va putea prelua date din ERP-ul dvs prin intermediul unor fisiere de transport tip.XLS/tip.XLSX (load external data) .
Fisierele Excel vor avea o structura fixa compatibila cu SAF-T/D406 impusa/obligatorie.
Pregatirea acelor fisiere intra in sarcina si responsabiitatea clientului de ERP (dvs.).
Fisierele de transport XLS odata pregatite cu balanta contabila lunara, balanta clientilor, balanta furnizorilor, Reg.J.General etc... vor putea fi preluate (import/load) in Aplicatia [HOMED406.exe ].
Aplicatia [HOMED406.exe ] va analiza acele date importate din ERP-ul dvs., va prezenta/lista erorile existente conform structurilor obligatorii si restrictiilor XML si a celor peste 20 de nomenclatoare obligatorii de mai jos.
Dvs. veti corecta erorile in [Aplicatia [HOMED406.exe ]]
F.f. important: in Aplicatia [HOMED406.exe] veti putea lista toate declaratiile aflate in prelucare sub forma de raport PDF/HTML/XLS asa cum o faceti din ERP-ul dvs. acum.
Veti putea face comparatia totalurilor pe conturi, clienti, furnizori, registre de casa/banca, balante de stoc la nivel de articol/magazie. Vezi exemplu [saf-t-d406-exemplu1.jpg ] mai jos.
Aceste totaluri recapitulative va permit sa faceti comparatie intre ce exista fizic in ERP (rapoarte) ERP SAP/Oracle/MfgPro/Axapta/Navision etc....si ce rapoarte vor fi trimise fizic catre serverul ANAF. Un exemplu de astfel de raport - vezi mai jos.
Dupa ce nu mai sunt erori, Aplicatia [HOMED406.exe ] va genera 1 (modal) sau mai multe declaratii (toate) pentru luna respectiva.
Apoi veti exporta catre ANAF declaratiile generate.
Exemplu de filtrare a cimpurilor importante (mandatory) din declaratie din aplicatia [HOMED406.exe ]:
Selectie campuri declaratie

Exemplu cu totaluri recapitulative din aplicatia [HOMED406.exe ] [saf-t-d406-exemplu1.jpg ] similare in balanta contabila si balanta clientilor/furnizorilor:
Balanta furnizori

Cum verificam continutul sub-declaratiilor din D406? Recapitulatie (libret mic)

Odata cu generarea fisierului fizic pe disc [F:\temp\HOMED406\D406_Luna_4_2022.XML] (pentru aprilie 2022 de exemplu) vom genera si un fisier recapitulativ numit D406_LIBRET_4_2022.XML .
In interiorul fisierului [D406_LIBRET_4_2022.XML ] vom gasi informatiile minimale necesare verificarii consitentei declaratiei cum ar fi:
- cine si unde a generat aceasta declaratie (persoana , pc-ul, adresa de IP, data ora)
- numarul de linii/inregistrari atomice aferente fiecarei sub-declaratii sau nomenclator
Se observa ca recapitulatia este cuprinsa in interiorul tagurilor de comentariu HTML <. !.-- si se insereaza si in interirul declaratiei care va pleca prin PDF catre serverul Anaf.
Aceasta recapitulatie functioneaza ca un "martor" pentru datele transmise.
La ora aceasta PDF-ul Anaf al D406 nu contine nici o recapitulatie pentru datele transmise.
EXEMPLU de recapitulatie pentru aprilie 2022:
<. !.--
Recapitulatie declaratie (Libret mic) F:\temp\HOMED406\D406_Luna_4_2022.XML
2022-05-17 22:31:28 - PC-MARIANA-CONTA-2R - 195.212.134.101 - 0A:01:0F:A1:00:01 - D406-SAF-t * Ver. 1705.2022.9
BALANTA________ 179
BALCLIE________ 590
BALFURN________ 324
TAXCODE________ 43
UOM1___________ 15
ACCMSTR________ 102
APTMSTR________ 11655 din care Active luna: 2009
ACONTA1________ 77083
CONGAAP________ 154166
SOINVOICE______ 7393
POINVOICE______ 1076
REGCASABANC____ 1708
Sfarsit Libret
-.-.>

Cand sa zic si eu hop ca am sarit santul la D406/SAF-t, am dat peste problema "clasica" a prezentei caracterelor nepermise cum ar fi [& > < / \ î/â din A ] s.a.m.d care rupe structura XML si o baga in balarii

Problema carcterelor nepermise o stiam de la D394 sau Arival.XML/Dispatch.XML de la Intrastat dar m-am facut ca nu o vad


Una din cele mai fine erori poate veni de la chr(160) asa-numitul [Non-breaking space] pe care nu il vei vedea in veci.
**chr 160 240 A0 10100000     Non-breaking space !!!
Mai jos am facut o lista cu o parte a caracterelor nepermise care trebuie excluse din declaratie si inlocuite cu blank/spatiu sau contextual cu altceva [0/1/-/x]. Sunt f. multe campuri la care va trebui sa controlam existenta caracterelor nepermise cum ar fi: Cimpuri de tip Descrieri in primul rand, elemente de adresa, nume de articole, clienti furnizori etc.
In lista de mai jos inlocuirea e propusa cu x:
xnepermis1=strtran(xnepermis1,chr(37),'x')
xnepermis1=strtran(xnepermis1,'!','x')
xnepermis1=strtran(xnepermis1,'#','x')
xnepermis1=strtran(xnepermis1,'$','x')
xnepermis1=strtran(xnepermis1,'%','x')
xnepermis1=strtran(xnepermis1,'^','x')
xnepermis1=strtran(xnepermis1,'&','x')
xnepermis1=strtran(xnepermis1,'*','x')
xnepermis1=strtran(xnepermis1,'(','x')
xnepermis1=strtran(xnepermis1,')','x')
xnepermis1=strtran(xnepermis1,'_','x')
xnepermis1=strtran(xnepermis1,',','x')
xnepermis1=strtran(xnepermis1,'\','x')
xnepermis1=strtran(xnepermis1,'[','x')
xnepermis1=strtran(xnepermis1,']','x')
xnepermis1=strtran(xnepermis1,'{','x')
xnepermis1=strtran(xnepermis1,'}','x')
xnepermis1=strtran(xnepermis1,'|','x')
xnepermis1=strtran(xnepermis1,':','x')
xnepermis1=strtran(xnepermis1,'"','x')
xnepermis1=strtran(xnepermis1,"'","x")
xnepermis1=strtran(xnepermis1,"<","x")
xnepermis1=strtran(xnepermis1,">","x")
xnepermis1=strtran(xnepermis1,"?","x")
xnepermis1=strtran(xnepermis1,"~","x")
xnepermis1=strtran(xnepermis1,"`","x")
xnepermis1=strtran(xnepermis1,"/","x")
xnepermis1=strtran(xnepermis1,"=","")
xnepermis1=strtran(xnepermis1,";","x")
xnepermis1=strtran(xnepermis1,"*","x")
xnepermis1=strtran(xnepermis1,"£","x")
xnepermis1=strtran(xnepermis1,chr(191),"x")
xnepermis1=strtran(xnepermis1,chr(194),"x")

Declaratia informativa D406 SAF-T. Sau 10 declaratii in una singura.

In structura actuala propusa SAF-T/D406 contine 10 sub-declaratii total diferite "ascunse" sub palaria sintagmei SAF-t.
Fiecare din cele 10 sub-declaratii acopera un modul/domeniu/proces economic distinct cum ar fi: balanta clientilor, balanta furnizorilor, balanta contabila, balanta stocurilor, registrul j. general, facturi emise, facturi primite, miscari de stocuri, incasari si plati, mijloace fixe.
Fiecare din cele 10 sub-declaratii poate avea citeva sute, mii , zeci de mii sau milioane de tranzactii fiecare in functie de complexitatea activitatii firmei dvs. si a perioadei raportate (de obicei o luna). In cazul Sub-declaratiei stocurilor care se pare ca va fi raportata doar la cererea ANAF (solduri si miscari pe periodate), aici numarul de tranzactii/linii per sub-declaratie variind f. mult proportional cu perioada raportata.
Fiecare tranzactie (linie) din cele 10 sub-declaratii poate avea una sau mai multe referiri la unul din nomenclatoarele obligatorii enumerate mai jos (tari, cui, judete, taxtype, NC8 etc..).
Incepand cu 01 ianuarie 2022 marii contribuabili vor trebui sa depuna noua declaratie numita D406 SAF-T.
Pentru a va face o parere despre complexitatea SAF-T/D406 va recomandam sa parcuregeti intai intrebarile si raspunsurile de la paginile 58 la 84 din acest document: [20210806_SAFT_Ghid_contribuabil_Dec_info_ D406_v2_0_090821.pdf] si la fel din documentul din 11.11.2021 [SAFT_intrebari_frecv_raspunsuri_v1_1_071021.pdf]

Pagina oficiala ANAF a proiectului SAF-t/D406 dupa 10.11.2021

Pagina oficiala ANAF a proiectului SAF-t. Gasim aici si ultimul validator Duke soft-J si instructiunile (normele) si anexele.
Din 10.11.2021 Duke Validator [D406TValidator.jar ] a suferit 3 modificari, ultima varianta publicata este din 22.11.2021: [D406TValidator.jar 1.4.17.3.3 ]
Vezi aici pagina Oficiala ANAF pentru proiectul SAF-T/D406 Inclusiv ordinul nr. 1.783 publicat in 10 noiembrie 2021 aici:

Am hotarart ca informatiile ce tin de evolutia proiectului saf-t/D406 pe parcursul anului 2021 sa ramina stocate intr-o pagina separata ca sa nu incarcam pagina asta principala.

Pentru pagina veche ce tine arhiva proiectului SAF-t/D406 pe parcursul anului 2021 va rugam sa accesati:
Vezi pagina cu arhiva D406/SAF-t Homecont aici:

Alte pareri despre implementarea SAF-T in alte tari din Europa


Asa-zisul standard SAF-T este o recomandare (may be) si nu o obligativitate (must/mandatory).
Fiecare tara poate adopta un sistem propriu de raportare [format de raportare] si poate decide ce este obligatoriu de declarat, cine declara (firme mari, mici sau toate) si mai ales cand declara [lunar sau doar la cerere / on demand].
Formatul XML de raportare nu este ceva obligatoriu - se poate folosi orice altceva pentru transportul datelor catre serverele guvernamentale cum ar fi un format XLS sau CSV pentru firmele mici si fisiere text cu delimitator special (altul decat virgula sau punctsivirgula ,/;) pentru firmele mari.
Fiecare tara poate hotari ce e mai bine de facut pentru a primi informatiile despre [taxe, stocuri, plati, contabilitate] si ce format de raportare sa se folosesca in acord proportional cu aplicatiile financiar-contabile sau Erp existente in tara respectiva.
Acest lucru este stabilit initial cu mediul economic al tarii respective si nu prin impunerea unui model din alta tara.
Puteti incepe analiza pe tarile din Europa care au implementat forme ale SAF-T de aici: https://en.wikipedia.org/wiki/SAF-T

SAF-T in Franta

Cu Franta sora noastra de la 1821-1848-1859, relatiile nu s-au schimbat nici la 1877 sau la 1916 (chiar s-au intarit/ Generalul Henri Berthelot) si au ramas prietenesti si in perioada comunista [1968 - Dacia/Charles de Gaulle si Ceausescu].
Un mic preambul la modelul legislativ francez aplicat in Romania dupa 1990:
La inceputul anilor 90 dl. Feleaga (decedat) impreuna cu o delegatie de la Min.Finantelor a plecat la Paris ca sa aduca "lumina contabila" si asa s-a nascut Legea Contabilitatii (Cartea Verde) iar dl. Iorgovan (decedat) tot de la Paris ne-a adus lumina constitutionala si asa s-a nascut Constitutia din 1992.
A fost o decizie corecta in ambele cazuri. Nici teoretic si nici practic Romania anilor 90 nu putea adopta si implementa in timp rezonabil alte modele cum nici acum nu poate importa alte modele cum ar fi cel anglo-saxon/GAPP desi multi o doresc dar acest lucru nu se poate tehnic [altadata despre asta].
[Niculae Feleaga: Profesor ASE si decan in perioada 1996-2000. Este cel care intre 1990-1994 a armonizat noul sistem contabil romanesc cu cel francez.
Asemanator cum colectivul profesorului Antonie Iorgovan a armonizat noua Constitutie romaneasca in 1991 cu Constitutia franceza.]
Franta a avut grija (ca intotdeuna de altfel) sa ignore formatele propuse de SAF-T si sa dezvolte propriul sistem de raportare [sistem proprietar] numit [Le Fichier des Écritures Comptables] sau FEC.
Pentru Franta puteti incepe analiza de aici:
Fichiers des écritures comptables (FEC) de pe saitul Ministerului Francez de finante [Direction générale des Finances publiques]
Vezi aici: https://www.economie.gouv.fr/dgfip/outil-test-des-fichiers-des-ecritures-comptables-fec
Aici veti gasi detaliat toate cele 5 sub-declaratii specifice Frantei /FEC:
https://snitechnology.net/fec-france/
sau aici:
https://www.runview.fr/tout-savoir-fec
O analiza EXCEL/VBA facuta de o firma din Franta (pasionati chiar de informatica economica).
Aici avem analiza celor 18 cimpuri principale din FEC de Franta echivalentul sub-declaratiei: Registrului jurnal general din Romania.
Vezi aici: https://www.auditsi.eu/?p=6512
O analiza din 2017 facuta de Baker & McKenzie. [bakermckenzie.com/BMKDigital / ] pentru FEC [ fichier d'écriture comptable] ne spune ce impedimente majore a intampinat Franta in 2017 in implementarea FEC (saf-t/D406 de Franta) in conditiile in care Franta a adoptat un standard propriu si nu unul strain.
Daca Franta ar fi adoptat direct standardul SAF-t/D406 al OECD pe care noi ne chinuim sa il implementam azi atunci probabil ca nu ar fi terminat niciodata implementarea..
Vezi atasata analiza [Baker & McKenzie]
Le fichier d'écriture comptable : pourquoi est-ce encore un sujet en 2017 ?
The "fichier d'écriture comptable": why is it still on the agenda in 2017? Vezi aici analiza (PDF) din 2017 :https://www.bakermckenzie.com > bmk-digital
Paradoxal este ca Franta una din fondatoarele OECD in 1948 ce avea ca prim obiectiv sustinerea planului Marsahal pentru redresarea Europei de Vest si-a creat propria structura de raportare SAF-T prin [FEC].
Standardul saf-T al OECD este adoptat in Romania in conditiile in care Romania NU este membru OECD.
OECD reprezinta un club al tarior puternice (dezvoltate).
Romania este candidat la OECD si nu membru. Romania a inceput negocierile de aderare: Vezi aici: MAE : https://www.mae.ro/node/18539 Vezi aici: OECD oficial: https://www.oecd.org/about/members-and-partners/
Ultima "strigare" pentru Romania a fopst facuta aici: [..The most recent countries to join the OECD were Colombia, in April 2020, and Costa Rica, in May 2021.
On 25 January 2022, the Council decided to take the first step in accession discussions with six candidate countries to OECD Membership - Argentina, Brazil, Bulgaria, Croatia, Peru and Romania..]
OECD takes first step in accession discussions with Argentina, Brazil, Bulgaria, Croatia, Peru and Romania: Vezi aici: OECD oficial: https://www.oecd.org/countries/romania/oecd-takes-first-step-in-accession-discussions-with-argentina-brazil-bulgaria-croatia-peru-and-romania.htm

SAF-T in Polonia

Polonia. Spre deosebire de Franta, Polonia a dezvoltat un sistem propriu de raportare bazat pe logica SAF-T si pe modelul ERP-ului SAP cu transferuri de xml f.f. asemantor (sa nu zicem identic) cu cel propus acum pentru Romania din ianuarie 2022.
Despre SAF-T in Polonia aici: https://www.edicomgroup.com/solutions/electronic-vat-compliance/SAFT-poland.html

Oracle 2018 - JD Edwards -Working with OECD SAF-T XML

O documentatie oficiala de pe saitul Oracle privind modul de mapare al aplicatiei Oracle JD Edwards la schema standard SAF-T Working with OECD SAF-T XML
 • Vacanta: Drumul spre Turcia prin Bulgaria: Razgrad-Targoviste-Omurtag-Kotel-Yambol-Hamzabeyli-Edirne-Havsa-Ecebat-Küçükkuyu-Izmir-Selkuk
 • Vacanta: Drumul prin Bulgaria catre Turcia: Razgrad-Targoviste-Omurtag-Kotel-Yambol-Hamzabeyli
 • Vacanta: Drumul prin Turcia: Hamzabeyli-Edirne-Havsa-Ecebat-Küçükkuyu-Izmir-Selkuk-Kusadasi-Didim-Bodrum
 • Descrierea unor hoteluri din Turcia, pozitie, facilitati: http://www.homecont.ro/kusadasi/hoteluri-turcia-2019-kusadasi.htm

  Pentru pagina veche ce tine arhiva proiectului SAF-t/D406 pe parcursul anilor 2021-2022 va rugam sa accesati:
  Vezi pagina cu arhiva D406/SAF-t Homecont aici:

 • Vacanta: Drumul spre Turcia prin Bulgaria: Razgrad-Targoviste-Omurtag-Kotel-Yambol-Hamzabeyli-Edirne-Havsa-Ecebat-Küçükkuyu-Izmir-Selkuk
 • Vacanta: Drumul prin Bulgaria catre Turcia: Razgrad-Targoviste-Omurtag-Kotel-Yambol-Hamzabeyli
 • Vacanta: Drumul prin Turcia: Hamzabeyli-Edirne-Havsa-Ecebat-Küçükkuyu-Izmir-Selkuk-Kusadasi-Didim-Bodrum
 • Descrierea unor hoteluri din Turcia, pozitie, facilitati: http://www.homecont.ro/kusadasi/hoteluri-turcia-2019-kusadasi.htm

  Erp Ghidul Curiosului on Scribd ...complet. by on Scribd

  Vezi lucrarea completa ERP-Ghidul-Curiosului pe Scribd:
  Last Updated on 23-06-2024
  By Homecont SRL
 • homecont.ro estimated website worthhomecont.ro domain valuewebsite worth calculator