Inapoi/GoBackInapoi La pagina anterioara  

www.homecont.ro 

 


Oferta generala de produse si servicii 
Citeste si despre programul de postcalcul si purtatori de cost
Ce trebuie sa stiti cind alegeti un ERP (Functionalitate MRP, FIFO, Contabilitate)
Citeste si despre cizmaria informatica aici (cum sa cumperi linia de mira a unui ERP)  
Cizmaria informatica 4 - Cu cotu' pe-tastatura (pamflet cu personaje reale). Cum sa nu faci aplicatii economice tampite pentru a nu fi injurat de catre utilizatori.
Declaratia SAF-T D406 2022: Despre stadiul proiectului declaratiei SAF-T D406 aici https://www.homecont.ro/declaratia-d406-saf-t-fisierul-standard-de-control-fiscal.htm

Conditii de intrare in Turcia dupa 6 iunie 2022 conform MAE si Ambasadei Romaniei in Turcia (Embassy of Romania to Turkey)

Vezi pagina MAE despre Turcia la zi din 13 iulie 2022:
Atentie la amenzile auto primite pe teritoriul Turciei si plata lor in vama de iesire. DE INTERES PENTRU TURIsTI - actualizare 13.07.2022

Vezi si comunicatul vechi de anul trecut al Ambasadei Romaniei in Turcia din iulie 2021: LA INTRAREA IN TURCIA (incepand de la 1 iulie 2021, ora 5:00 - a treia etapa a procesului de normalizare treptata) se mentin urmatoarele

Anul trecut In august-septembrie 2021 persoanele vaccinate nu aveau probleme la trecerea granitei in Bulgaria, Turcia si la reintoarcerea in Romania. Cerificatul european care atesta vaccinarea era verificat in toate cele trei tari. [EU Digital COVID Certificate]

Bulgaria Nu mai mentine situatia de urgenta epidemiologica incepand cu 20.04.2022 , (care a fost prelungita si dupa data de 31 august 2021.)

Bulgaria NU mai mentine situatia de urgenta epidemiologica, (care a fost prelungita si dupa data de 31 august 2021).
(declaratia pe proprie raspundere nu mai este necesara!,
Pentru tranzitarea Bulgariei catre Turcia vezi saitul MAE [Ministerul Afacerilor Externe]: https://www.mae.ro/node/51904

Turcia august 2022 - este OK (vezi si parerile de pe Directbooking.ro)

Vezi Davutlar pe directbooking: https://www.directbooking.ro/impresii-davutlar%2c%20kusadasi.aspx

Vezi Kusadasi pe directbooking: https://www.directbooking.ro/impresii-kusadasi.aspx

Noutati Turcia august 2022:


In hoteluri incepe sa se respecte din nou masurile pentru Covid-19 (masca din partea angajatilor).
Numarul de turisti straini este mai mare decit in 2021 in toate hotelurile.
Turistii turci sunt insa la fel de multi (majoritari) ca in toti anii atat in hotelurile all-inclusive cat si pe plajele publice.
Nu prea am mai vazut turisti rusi sau ukrainieni.
Lipsa ukrainienilor se observa si in componenta echipelor de animatie [entertainment team].
1. Exista in continuare (ca si in 2019-2021) controale ale politiei rutiere (Trafik Polis) in puncte fixe pe soselele din zonele de coasta invecinate cu insulele Lesbos, Kios, Samos sau Kos. Daca sunteti oprit la 3.00 dimineata in zona Bergama sau Kusadasi sa nu va speriati. Politistul verifica pasapoartele, se uita in interiorul masinii si sunteti lasat sa treceti mai departe. Masinile de Romania nu prea sunt oprite.
- daca sunteti in dolmus-ul (maxi taxi) care tocmai a fost oprit de filtrul de politie vi se verifica pasaportul. Este bine sa aveti pasaportul la dvs. chiar daca ati lasat masina la hotel si ati dat o fuga pina in centrul orasului Didim, Kusadasi sau Bodrum.
2. Preturile sunt aproape identice ca anul trecut si sunt aproape identice cu cele din magazinele noastre. Tigarile sunt mai ieftine ca la noi (8-12 lei pachetul).
3. Benzina este mai ieftina ca la noi.
Vezi aici articolul *Batihan 2018


O descriere frumoasa a drumului catre hotelul Batihan/Kusadasi: Vezi aici articolul *Batihan 2018
O descriere foarte buna a traseului Bucuresti-Didim este facuta de utilizatorul Black_mamba in iunie 2018 pe saitul amfostacolo.ro Vezi aici articolul *Cu masina spre Didim si nu numai* de: black_mamba/amfostacolo.ro

Despre benzina in Turcia:

Cativa ani la rand benzina in Turcia a fost mai scumpa ca in Romania (2011-2017).
In 08.08.2022 benzina in Turcia [Kursunsuz Benzin 95 Oktan] era 20.25 TRY/1L la un curs de 0.2821 LEI/ 1 TRY.
In 29.01.2022 benzina in Turcia [Kursunsuz Benzin 95 Oktan] era 14.25 TRY/1L la un curs de 0.33 LEI/ 1 TRY.
In data de (01.08.2021) benzina in Turcia era mai ieftina ca in Romania datorita deprecierii Lirei Turcesti: - aprox. 1 Euro / L sau 7,8 TRY (cu variatii intre 7.8 si 7.9 TRY) (în august 2015 Lira turceasca s-a depreciat pâna la un minim de 1.35 LEU/TRY. In martie 2017 lira a scazut la 1.16 lei. In septembrie 2018 o lira Turceasca valoreaza 0.67 lei. In august 2019 avem aprox 0.765 LEI/1TRY- vezi cursul valutar BNR jos). Puteti alimenta de la OPET fara probleme - este un fel de Petrom al Turciei. Se poate alimenta si de la Shell. de la PO (Petrol Ofisi) sau de la BP (BP - British Petroleum). Cele doua statii Lukoil din granita bulgara (Lesovo) sunt inchise - vezi Lukoil Bulgaria .

Cardul HGS pentru autostrada in Turcia (HGS for Otoyolu):

Atentie: Ca sa ajungeti la Kusadasi, Izmir, Didim, Bodrum sau Sigacik nu este nevoie de autostrada!
Pentru folosirea autostrazilor in Turcia (Otoyolu = Autostrada) trebuie sa achizitionati un card HGS de la Posta Turca. Cardul poate fi achizitionat si ulterior dupa ce ati trecut prin portile autostrazii dar nu mai tarziu de 7 zile de folosire a autostrazii. La intoarcerea in Romania in vama Turco-Bulgara veti fi verificat la granita si veti fi obligat sa platiti taxa neachitata. Plata HGS nu se poate face in vama de obicei.
Pentru a ajunge de la Edirne la Eceabat-Çanakkale-IZMIR-Kusadasi-Didim-Bodrum NU este nevoie sa folositi autostrada deci nici HGS! IZMIR se poate traversa prin centru fara probleme.
Vezi detalii aici despre cardul HGS: Pentru folosirea autostrazilor in Turcia (otoyolu) trebuie sa achizitionati un card HGS de la Posta Turca. Vezi detalii aici despre cardul HGS
1. Alte informatii despre cardul HGS - Vezi detalii aici
2. Alte informatii despre cardul HGS - Vezi detalii aici

Vezi si ratele de schimb TRY/USD/EUR la Banca Nationala a Turciei - sectiunea curs valutar (cautati Veriler - sectiunea Döviz Kurlari). 

Vezi aici detalii despre:

Drumul prin Bulgaria prin Razgrad, Târgoviste, Omurtag, Kotel, Yambol, Elhovo, Lesovo.   

Trecerea cu bacul (ferryboat) la: (1)Çanakkale – Eceabat sau (2)Lapseki – Gelibolu sau (3)Çanakkale – Kilitbahir


Traseul Hamzabeyli-Edirne pana la Izmir-Kusadasi:

Munte

Poz.

Turcia: Localitate / benzinarie alte repere

Directie

Drum

KM

1

Turcia - Vama Hamzabeyli

D535

0

- se trece pe la 3 ghisee obligatoriu. (1) Pasageri/pasapoarte , 2 Control acte masina+asigurare, (3) Politie frontiera. Masina este trecuta cu viza speciala în pasaportul soferului care trebuie sa fie proprietarul masinii sau un împuternicit prin procura. Vezi procura Turcia la CCS/Polona (http://www.cctrad.ro/traducere-imputernicire-auto-turcia/ ) sau la Deltra Celes/Colentina ( www.acte-masina-turcia.ro/ )

 18

2

Lalapasa - este pe partea stânga

D535

3

Edirne (Adrianopole) - puteti trece prin centru si vizitati moscheia.

D100

23

Putem evita Edirne intrând pe autostrada O3 si apoi dreapta spre autogara Edirne si intram pe  D100.

D100

4

Havsa - se face dreapta-SUD pe D550 catre Uzunkopru si Kesan. Vom urma D550/E87 pâna la Izmir.

D550

27

5

Uzunkopru - mergem spre  Kesan 

D550

37

6

Kesan - mergem sud spre Gelibolu

D550

47

6

Gelibolu - (adica Galipoli) mergem sud-vest spre Ecebat. La Gelibolu putem trece cu feribotul la Lapseki. De la Lapseki se ajunge apoi la Canakale pe D200.
Dupa Gelibou gasim Podul aflat in constructie anul trecut (2021) [Çanakkale 1915 Bridge] ce poarta numele bataliei de la Galipoli din 2015.
In curand (2023 ?) vom putea trece Marea de Marmara peste acest pod aflat in constructie aici la 5Km sud de Galipoli - vezi pe google maps
Se pare ca va fi unul din cele mai mari poduri suspendate din lume.
De pe youtube aici:
Un mic reportaj facut de un roman (Raducu) in 2021 aici despre acest pod
Nu in curind (nu in 2023!) ci chiar anul acesta: Erdogan a inaugart zilele trecute pe 18-03-2022 podul.
Deci anul asta probabil veti putea trece peste acest pod nou. Vezi informatia pe agentia Reuters aici despre deschiderea podului [Çanakkale 1915 Bridge] :

67

8

Ecebat - ne imbarcam pe feribot - trecem la Canakale peste Marea de Marmara (trecerea peste stramtoarea Dardanele ). 

Pentru o noapte de tranzit ne putem caza fara probleme la Villa Bagci ( a VI-a strada la dreapta pe drumul spre Kilitbahir - in virful dealulului linga Casa Vila)


Sau la: [Eceabat Doga Pansiyon] Vezi Doga Pansiyon doua strazi mai incolo [Eceabat Doga Pansiyon]

D550

40

9

Canakale - cautam iesirile spre Izmir. Dupa debarcare ajungem în centru si facem dreapta/SUD pe AtaturkCd. Vom intalni apoi D550. Se poate merge si stânga pe b-dul Balikesir pâna la intersectia cu D550 (Canakale-Izmir)

D550

0

munte

10

Gökçali - Troia - Cetatea Troia se afla pe un drum lateral dreapta (Vest)  din localitatea Gökçali. Mergem spre Ezine/Küçükkuyu. Se intra în munte. Avem serpentine periculoase asemanatoare cu portiunea Moraresti-Dedulesti-Milcoiu din zona Arges-Vâlcea.
Mentiune despre aceasta portiune periculoasa: In 2013 existau peste 50 de km de drum cu o banda pe sens. In 2017 erau doar 15 km de serpentine cu 1 banda pe sens. Anul asta (2021) au mai ramas doar 11 km. Pentru cei 11 km ramasi exista 3 tunele in lucru prin munte cu doua benzi pe sens (drum expres) care vor fi gata probabil in 2022 (se trece pe langa aceste tunele si este vizibila si organizarea de santier).

Vezi intrarea in tunelul T1 (T1 Tunel Girisi) respectiv locul de unde trecem de la autostrada (drum expres cu regim de autostrada) cu 2-3 benzi pe sens la 1 banda pe sens (latime 7 m)
Intrarea in tunelul T1 aflat in constructie aici .

D550

 munte

11 

Küçükkuyu - se iese din munte. Se merge pe malul estic al Marii Egee. De aici si pina la IZMIR si Kusadasi se merge practic in linie dreapta. 

D550 

 90

12

EDREMIT - situat pe locul localitatii antice grecesti Adramyttion la 75 km vest de capitala provinciei, Balikesir.
Urmeaza: Bostanci, Burhaniye, Gomez, Ayvalik si undeva mai jos soseaua face un cot la 90 de grade spre sud in dreptul cartierului Tepekoy din Bergama.
Bergama este fostul oras grecesc Pergamon. Despre Pergamon(Bergama) sunt prea multe de spus si de aceea va rog sa accesati alte surse de pe net aici: Despre orasul antic grecesc Pergamon(Bergama) aici pe wikipedia:
Si aici de pe saitul amfostacolo, utilizator TraianS:

D550

35

__

Aliaga

D550

135

__

Menemen

D550

25

13

IZMIR** - al III-lea mare oras al Turciei. De la IZMIR în functie de destinatia dorita putem alege între urmatoarele variante:

D550

25

Iesire: Cesme/Ilica  - trebuie sa mergem dreapta Vest catre localitatea URLA. Se poate intra din Nord de pe soseaua veche D550 apoi facem dreapta (VEST) catre localitatea URLA prin bd.Mustafa Kemal Sahil si apoi pe bd. Mithatpasa Caddesi. Urmarim D300 . Putem merge pe drumul expres (Izmir-Çesme Yolu).

 • Se poate folosi autostrada O30+O32  (Izmir-Çesme Otoyolu)

Din portul Cesme avem panorama insulei grecesti Chios .

D300 / O32

Iesire: Kusadasi - se poate traversa pe soaseaua veche D550 care trece prin centru-dreapta de la Nord la SUD. Ne scoate în sud la Gaziemir si apoi la aeroportul Menderes (indicator cu Menderes Havalaani). Se traverseaza IZMIR pe D550 prin centru pe Anadolu CD + AltinYol + MiurselPAsa + Yesildere CD + Yesirlik + ACSAY Cadesy

 • Se poate folosi autostrada O30+O31 (Izmir-Aydin Otoyolu)

Atentie la intoarcerea acasa prin IZMIR venind din SUD dinspre Bodrum, Kusadasi sau Didim:
In Izmir pe D300 inainte ca acesta sa se uneasca cu D550 (inainte de turnurile din zona Çinarli Mahallesi) avem un indicator de incadrare pe banda dreapta pentru Canakale. Daca ratam aceasta incadrare la dreapta vom ajunge pe b-dul Ankara de unde ne vom intoarce f. greu dupa cativa kilometri.
( Presemnalizarea catre Canakale inainte de turnuri (zona Çinarli Mahallesi) prin google maps o putem vedea aici)
( Semnalizarea catre Canakale inainte de turnuri (zona Çinarli Mahallesi) prin google maps o putem vedea aici - cu deosebirea ca aici trebuie sa fiti deja incadrati pe banda dreapta. )

D550

Iesire: ANKARA - se urmareste indicatorul de Ankara - EST. Iesim prin Ankara Cd sau Kemalpsa Cd / D300 . iesirea este catre orasul Turgutlu

D300

Iesire: Istanbul - din Ankara Cd se bifurca catre N-E Istambul Cd/ D565 - iesirea este catre orasul Manisa

D565

13

Torbali

D550

14

Belevi - D550 trece pe sub autostrada O31.

80

15

Selcuk -se intra prin orasel - in centru la semafor vom face dreapta/VEST catre Kusadasi pe D515. Se trece pe lânga ruinele cetatii EFES. Al treilea Sinod Ecumenic a fost convocat la Efes in anul 431.
D550 merge spre sud-est catre Germencik/Aydin.

D515

45

16

Kusadasi - orasul este pe dreapta /VEST. Se poate merge prin exterior pe D515 catre Soke/Davurlar. Plaja porneste din nord din Kusadasi catre sud având o lungime de peste 10 kilometri, trece prin Davutlar si se termina în Güzelçamli. Mergem practic paralel cu plaja.

D515

15

17

Davutlar - pentru a ajunge la Hotelurile de pe plaja Davutlar din D515 vom face dreapta pe oricare din soselele de dupa Karaova Mh. Hoteluri: Egeria Beach, Club Mersin, Grand Belish

Drum Judetean OK

18

Güzelçamli - La sud de Güzelçamli se merge catre parcul natural Mili Park. Vedem panorama insulei grecesti Samos locul unde s-a nascut Pitagora - (580 - 485 iHr).

Drum Judetean OK

Diverse detalii si explicatii:

Cd./Caddesi = strada ; OtoYolu = Autostrada; Yolu = Drum national ;Mahallesi = Cartier (comun cu "mahala" in romana: vezi mahalaua Mandravela sau Vergului) ;Sehir merkezi = Centrul Orasului (apare pe indicatoare in toate localitatile).

Sistemul de valori  în Turcia sta pe câteva repere:

 1. Credinta în Alah si corectitudinea guverneaza Turcia si acestea sunt determinante în relatiile sociale. Turcii din vestul Anatoliei (vestul Tuciei de la Istambul la Izmir) sunt clar europeni cu sufletul dar cel putin pentru 5 minute pe zi sunt musulmani. Peste tot unde sunt moschei vom auzi chemarea muezinului la slujba de 5 ori pe zi. Chiar si generatia noua care a fost la facultate la oras tresare pentru 1 minut iar zgomotul urbei scade putin din intensitate.
 2. Pe locul doi se afla Atatürk - (Mustafa Kemal Atatürk). In fiecare oras din Turcia este o statuie si o strada cu Atatürk - este omul care a înfaptuit Turcia moderna dupa 1922. Simplist vorbind el a reusit sa dea jos salvarii, fesul si turbanul treptat prin "Legea Fesului/palariei". A început cu functionarii statului si apoi prin exemplul acestora s-a transmis maselor. In realitate prin reformele sale acesta a racordat statul musulman la Europa  fara a afecta spiritul musulman. Reformele principale au fost: Reforma palariei, Reforma Calendarului, Reforma Codului Civil, trecerea la grafia latina, Sfârsitul Sultanatului (1923) si abolirea Califatului (1924).  
  Cu greu dupa multi ani de cautari am gasit raspunsul la intrebarea: "De ce au reusit turcii in viata?". Raspuns: Fiindca cineva (Ataturk) a construit bine temelia in 1923. Am gasit raspunsul (preluat aici din WIKIPEDIA si din ISTORII REGASITE) in baza solida oferita de trei legi fundamentale organice preluate din cultura italiana, elvetiana si germana impuse imediat dupa 1923: "...Califatul a fost abolit în martie 1924, Scolile religioase au fost desfiintate in acelasi timp si legea musulmana (Sharía) a fost desfiintata, fiind înlocuita de codul civil elvetian, codul penal italian si codul comercial german..."
 3. Autoritatea statala -  Politistul,  jandarmul si vamesul sunt respectati. Armata este respectata. Turcia este un stat în care armata este la mare pret.
 4. Hagi - da, Gheorghe Hagi! (ei pronunta Agi cu un a scurt). Nu este o gluma. Este omul care i-a facut pe turci se se simta mândri si ei nu vor uita asta multi ani. La oras numele lui Hagi este substantiv comun precum pâinea sau lira turceasca.  In cel mai îndepartat sat din munti daca vei intra într-un butic si vei spune ca esti român cel de acolo va spune întâi Hagi si apoi te va servi. Daca undeva pe un drum de  tara vei opri masina sa întrebi un localnic în papuci care e drumul spre Kusadasi, Pamukale sau Cesme acesta va spune ca nu stie dar.... se va uita la numarul masinii tale si va zice Bucuresci si apoi Romània  (cu accent pe primul a) si apoi Hagi., apoi te va îndruma spre prima benzinarie sau magazin ca sa întrebi acolo.

**IZMIR este al III-lea mare oras al Turciei dupa Istanbul si Ankara. Este primul oras industrial si al doilea port dupa Istambul. Este cel mai important port comercial si militar al Turciei. Orasul actual este asezat pe vatra vechii cetati grecesti Smirna. Este situat pe tarmul estic al Marii Egee în golful cu acelasi nume.  Este pe aceiasi paralela cu Atena. Dupa numeroase dispute între Turcia si Grecia care au culminat cu razboiul Greco-Turc (1919-1922), Izmirul a intrat definitiv sub autoritate turceasca în 1922. In 14 septembrie 1922, la sfârsitul razboiului orasul este aproape distrus de un incendiu urias (Great fire of Smyrna). Au fost distruse complet cartierele: grecesc, armean si latin din Izmir si au fost afectate putin cartierele turcesti si evreiesti. Orasul a fost refacut complet dupa 1945. Pe un versant de munte din cartierul din EST gasim statuia-basorelief a lui Mustafa Kemal Atatürk-   probabil ca cea mai mare din Turcia (basorelief de 30m înaltime în stânca).

Astazi este un oras modern cu strazi noi, trei autostrazi si un aeroport (Menderes Havalaani). Izmirul a influentat decisiv în ultimii 50 de ani dezvoltarea statiunilor Cesme si Kusadasi.  Intre llica si Cesme sunt cartiere întregi de case de vacanta ale militarilor si oamenilor de afaceri din Izmir si Istambul.

La Izmir/Smirna s-a nascut Homer (750-700 î.e.n).

Pamukale - daca ajungeti la Cesme, Didim sau Kusadasi trebuie sa vedeti si Pamukale ("castelul de bumbac"). Localitatea se afla pe drumul Izmir-Aydin-Nazili-Denizli - pe E87/D320 (Denizli-Aydin Yolu). Putem face stânga/ Nord la Kumkisik înainte de  Denizli - avem indicator.   Putem sa trecem si prin centru Denizli pe bd. Menderes si bd. Izmir pana la capat unde vom face stanga 90 grade in locul in care avem indicator de Pamukale (si aeroport) si apoi pe bd.Ankara.
Pamukale este un munte din calcare albe întarite din varful caruia izvorasc ape termale. Apa în cadere a sapat in calcar diverse forme. Tot aici gasim vestigiile orasului antic Hierapolis. Despre Pamukale si Hierapolis direct aici:
http://www.turismcultural.ro/turcia-altfel-15-pamukkale.html
http://www.turismcultural.ro/turcia-altfel-16-hierapolis-orasul-spa.html
Distanta dintre Kusadasi si Pamukale este de 188 km.

Templul zeitei Artemis din Efes - cetatea se afla lânga Selkuc pe drumul spre Kusadasi. Este una din cele sapte minuni ale lumii antice. Al treilea Sinod Ecumenic a fost convocat la Efes in anul 431.

Mausoleul din Halicarnas din Bodrum - de la Kusadasi putem merge spre sud prin Soke si Milas pâna la Bodrum (grecescul Halicarnas) unde putem vizita o alta minune a lumii antice - ruinele Mausoleului din Halicarnas precum si castelul Sf.Petru construit de Cavalerii Cruciati Ioaniti. Distanta dintre Kusadasi si Bodrum este de 157 km. La Bodrum/Halicarnas s-a nascut parintele istoriei Herodot din Halikarnassos. (484 - 425 î.e.n).

Pe drumul dintre Kusadasi si Bodrum (D525) ne putem abate la dreapta 10 Km (VEST) prin Akköy** si Balat sa vizitam ruinele orasului Milet, locul unde a trait Thales . Vezi aici harta Milet. Vezi aici detalii de pe google.  (**Akköy - a nu se confunda cu Akköy de linga Pamukale).

O descriere amanuntita despre Milet avem pe www.turismcultural.ro aici.
Imagini frumoase a ruinelor de la Milet cu pozitionare pe Google Maps vedem aici:
Haide means come on! Adica îndemnul "haide" din limba romana înseamna tot "haide" în limba turca. Echivalentul cuvantului haide de la noi este "hadi" în limba turca. Ce am vrut sa spun cu asta? Pe terenul de mini-fotbal sau de volei de pe plaja hotelului unde veti fi cazati cu siguranta un roman se va adresa unui alt roman cu "haide" adica îl va zori pe acesta sa lovesaca mingea mai bine sau sa fie mai atent la serva de la volei. Un turc din preajma se va întreba ce înseamna "hadi, hadi"? Tu vei spune "haide means come on" si atunci el va spune ca si "hadi" din turca însemna tot haide si cu siguranta ti-l vei face prieten datorita acestei asemanari (oricum turcii de toate vartsele respecta performantele lui Hagi si Lucescu din Turcia). Foarte multe cuvinte din limba turca au fost asimilate în vocabularul Tarilor Romane în perioada de ocupatie dar mai ales în perioada fanariota dupa moartea lui Constantin Brancoveanu (1714-1821).

Am reluat si aici comentariul despre ziua nationala a Turciei.
Turcia sau tara in care se sarbatoreste de 3 ori pe an ziua nationala.

Daca va aflati la 30 august intr-un hotel din Kusadasi, Bodrum, Didim, Cesme veti observa ca discret intreg personalul se comporta putin altfel incercind sa va sugereze ceva. Uneori in camera gasesti un arajament floral sau un insemn national turcesc. Undeva in mijlocul zilei sau seara pe scena unde isi desfasoara spectacolul entertainment team brusc incepe imnul national al Turciei (care este f. antrenant si patrunzator), toti turcii se ridica in picioare (si romanii care stiu la fel), turcii cânta imnul iar celelate natiuni din hotel se uita cu respect la modul cum turcii marcheaza ziua de 30 august. Daca iesi pe strada pe 30 august vei vedea steagul Turciei arborat peste tot insotit de portrete cu Ataturk (nu cu Erdogan sau alt demnitar la putere!), pe autobuze/microbuze si in multe locuri particulare unde nici nu te astepti (balcoane, buticuri, gradini sau curti). Daca te prinde ziua de 30 august la Istambul vei putea vedea o mare parada militara. Parada este de obicei pe unul din podurile ce traverseaza Bosforul pe sensul spre Ankara (sensul spre Edirne este lasat liber circulatiei) sau in zona Adnan Menderes Bulvari (Vatan Caddesi).

Trebuie sa intelegem si de ce exista cele 3 zile importante din istoria moderna a Tuciei toate cu semnificatii in perioada 1915-1923 cind se face trecerea de la Sultanat la Republica:

 • 23 aprilie (1920): Ziua Nationala a Suveranitatii (Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayrami). In 23 aprilie 1920 a fost infiintata pentru prima data Marea Adunare Nationala. Infiintarea Parlamentului turc a fost primul pas catre formarea Republicii Turcia, iar fondatorul Turciei moderne, Kemal Ataturk, a declarat ziua ca sarbatoare nationala si a daruit-o copiilor. De atunci, in Turcia se sarbatoresc copiii odata cu Ziua Nationala. Ulterior la 1 noiembrie 1922 Marea Adunare Nationala a votat abolirea sultanatului, al doilea pas spre republica.
 • 30 august (1922): Ziua Victoriei (Zafer Bayrami) reprezinta Ziua Victoriei impotriva armatelor Greciei in timpul razboiului de independenta. 30 august este sarbatorita ca ,Ziua Victoriei" si a eliberarii orasului Kütahya in batalia de la Dumlupinar (aproape de Kütahya) in data de 30 august 1922. In realitate razboiul se termina dupa alungarea grecilor si din Izmir (fosta Smyrna - Great fire of Smyrna in septembrie 1922). Daca ne uitam pe harta vedem ca orasul Dumlupinar se afla departe de tarm sub Bursa in munti- deci grecii inaintasera periculos de mult la vremea aceea.
 • 29 octombrie (1923): Ziua Republicii (1923) (Cumhuriyet Bayrami). In iulie 1923 prin Tratatul de la Lausanne este recunoscuta suveranitatea noii Republici Turce macinata de razboiul greco-turc. Mustafa Kemal a primit supranumele de Ataturk (insemnând Parintele Turciei) si a devenit primul presedinte al tarii. La aceiasi data se considera incheiat si razboiul de independenta ( 9 mai 1919 - 29 octombrie 1922) dus de turci impotriva Grecilor, armenilor, francezilor si englezilor. Daca in Europa primul razboi mondial se incheie in 1918 Turcia este macinata de razboaie interne si externe mai ales cu grecii pina in 1923. Tratatul de la Lausanne mai stabileste o chestie care a mentinut rana deschisa intre greci si turci pina azi: Insulele din Marea EGEE sunt date Greciei iar tarmul de EST (Anatolia) este dat Turciei. De aici si paradoxul prin care de la Cesme daca tragem cu prastia putem sparge un geam grecesc in insula Chios. De la Kusadasi ajungem in 30 minute la Samos iar din Bodrum se vede insula Kos.

 

 • Batalia de la Gallipoli (1915) trebuie mentionata si ea in acest context al zilelor nationale: Simplist vorbind probabil ca Anzac sau Gallipoli va sunt nume cunoscute daca ati trecut cu bacul de la Ecebat la Kanakale. Pai Anzac azi ar fi hotelul pe langa care treceti inainte de a va urca pe bac la Canakale iar Gallipoli ar fi monumentul-basorelief pe care scrie DUR YOLCU acela mare si frumos simbolizand un soldat de pe dealul dintre Ecebat si Kilitbahir ce se vede de pe feriboat (parte din Monumentul martirilor de la Canakale). Pe una din pietrele comemorative scrie: "Those heroes that shed their blood and lost their lives. You are now lying in the soil of a friendly country. Therefore rest in peace. There is no difference between the Johnnies and the Mehmets to us where they lie side by side here in this country of ours."

Tot ce trebuie sa stiti e ca pe portiunea de drum expres pe care va deplasati in concediu dvs. vara de la Gelibou>Ecebat> Kilitbahir in anul 1915 au murit zeci de mii de englezi si turci. Gallipoli este peninsula in care in 1915 a avut loc un razboi intre turci si restul lumii (englezi, francezi). Scopul razboiului a fost ca englezii sa preia controlul Dardanelelor si al Bosforului de la turci pentru a permite accesul catre Rusia si a bloca accesul Germaniei. Luptele au fost grele. A fost implicat tot Commonwealth-ul cu divizii aduse din Australia, Noua Zeelanda si INDIA. Chiar tanarul Churchill isi pune amprenta aici ( daca cauti pe google gasesti Churchill gallipoli mistake). Tot aici se remarca prin eroism viitorul presedinte Kemal Ataturk. Luptele sunt castigate de Turci. Englezii sunt infranti. Este una din bataliile care se studiaza in programele academiilor militare. Numele Anzac se pastreaza de la Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC).

Cateva repere despre turismul din Turcia ca politica de stat:


Descrierea a catorva hoteluri din Turcia

Sunt prezentate hotelurile:

Vezi aici informatii despre cateva hoteluri din Turcia

Vezi aici detalii despre: Drumul prin Bulgaria prin Razgrad, Târgoviste, Omurtag, Kotel, Yambol, Elhovo, Lesovo.


Detalii si imagini despre orase antice si monumente istorice din Turcia gasim pe saitul www.turismcultural.ro: http://www.turismcultural.ro/category/turcia

Despre Pamukale si Hierapolis direct aici: http://www.turismcultural.ro/turcia-altfel-15-pamukkale.html
http://www.turismcultural.ro/turcia-altfel-16-hierapolis-orasul-spa.html


 • Vacanta: Plimbare cu barca cu motor la Eforie Nord din portul Belona in perioada iunie-septembrie 2019. Modelul barcii: QUICK SILVER 540 CRUISER + motor 115 CP (6 persoane): https://www.facebook.com/Plimbari-pe-Marea-Neagra-1448901778548868/
  Vezi si filmuletul video difuzat de DIGI24 in 28.05.2018 de pe aceasta barca:
  Last Updated on 28-07-2022 by Homecont SRL


  Homecont.ro statistics Homecont.ro website reputation
  Biletul de trecere cu feribotul la Kilitbahir:
  Bilet Feribot la Kilitbahir
  Apus de soare la hotelul La Blanche din Turgutreis-Bodrum (septebrie 2017. Imagine preluata din albumul personal al unei familii de turci)
  picture
    oferit de: curs bnr azi